1) Pentru a putea fi asigurat, autovehiculul trebuie sa respecte cateva conditii: sa fie inmatriculat sau supus inmatricularii, sa fie detinut de catre persoana care face asigurarea si sa aiba toate actele disponibile.
2) Asigurarea RCA este singura asigurare obligatorie impusa de statul roman pentru autovehicule.
3) Incheierea unei asigurari RCA aduce cu sine si o polita Carte Verde, valabila in momentele in care autovehiculul circula in strainatate.
4) Exista anumite limite de despagubire, care ajung la 1 milion de euro pentru partile materiale si la 5 milioane pentru vatamari corporale. Despagubirile se ofera doar in anumite conditii insa, motiv pentru care orice sofer trebuie sa aiba in vedere calitatea asigurarii in momentul in care cauta un RCA ieftin.
5) Asigurarea obligatorie plateste despagubiri chiar si in cazul in care soferul care produce accidentul are probleme mari, cum ar fi lipsa permisului de conducere sau nerespectarea legislatiei.
6) Lipsa unei asigurari inseamna sanctiuni destul de grave: amenda intre 1000 si 2000 de lei, retinerea certificatului de inmatriculare si retragerea placutelor de inmatriculare.
7) Exista si cazuri in care asiguratorul poate sa ceara despagubiri de la cel care a produs accidentul. Astfel, in momentul in care accidentul a fost produs intentionat sau a fost produs in timpul unei infractiuni, atunci asiguratorul poate sa ceara aceste despagubiri.
8) Nu se acorda despagubiri in cazul in care masinile avariate sunt ale aceleiasi persoane, indiferent ca este vorba despre o persoana fizica sau juridica.
9) In cazul pierderii politei RCA, asiguratorul poate sa emita un duplicat, insa pentru asta trebuie sa se publice seria si numarul politei intr-un ziar de circulatie nationala si sa se editeze o cerere pentru solicitarea eliberarii duplicatului.
10) Prima de asigurare Rca poate sa fie restituita in cazul in care autovehiculul este radiat sau este vandut. Exceptie de la regula fac masinile care sunt achizitionate in leasing.