Asigurarea obligatorie a locuintelor (PAD)

Asigurarea obligatorie a locuintelor este reglementata de Legea 260/2008 si normele de punere in aplicare emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Societatea de asigurare care preia riscurile si raspunderile asumate in aceasta forma de asigurare este PAID, Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.

In cadrul acestei forme de asigurare sunt cuprinse toate cladirile cu destinatia de locuinta: locuinta de serviciu, locuinta sociala, locuinta de interventie (cazare personal), locuinta de necesitate (destinata cazarii temporare), locuinta de protocol, casa de vacanta.

Locuintele sunt clasificate conform Legii 260/2008, dupa cum urmeaza:

Locuinta tip A – constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exterior din piatra, caramida arsa sau din orice alte material rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurata este 20.000 EUR.

Locuinta tip B – constructia cu pereti exterior din caramida nearsa sau din orice alte material nesupuse unui tratament termic si/sau chimic, pentru care suma asigurata este 10.000 EUR.

RISCURILE acoperite prin polita obligatorie a locuintelor (PAD) sunt cele aferente dezastrelor naturale, respectiv:
Cutremur (miscare seismica brusca a scoartei terestre orizontala, vertical si/sau de torsiune, datorata unui dezechilibru fizic produs in interiorul acesteia, avand origine tectonica, vulcanica sau de prabusire);
Inundatii (acoperirea unei portiuni de uscat cu apa ca urmare a revarsarii peste marginile cursurilor sau bazinelor de apa, a ruperii digurilor sau malurilor, a ingustarii bruste a cursului sau a unor precipitatii abundente);
Alunecari de teren (miscare lina a terenului cauzata de miscari tectonice sau de eroziune naturala).
Prima de asigurare (echivalent in lei la cursul BNR din ziua platii):

20 Eur pentru fiecare locuinta tip A;
10 Eur pentru fiecare locuinta tip B.

Chiar daca asigurare obligatorie de tip PAD este mai mult decat o necesitate, fiind stipulata legislativ, este la latitudinea ta ce firma de asigurari alegi pentru emiterea acestui tip de polita, pretul fiind acelasi, indiferent de unde o achizitionezi.