Istoria asigurarilor

Asigurarile nu sunt o moda a ultimelor decenii, nici macar un produs al revolutiei industriale; in realitate, ele sunt la fel de vechi ca si banii, pentru ca, odata cu aparitia banilor, au aparut si riscurile. Acestea s-au nascut din nevoia fireasca a oamenilor de a se proteja impotriva calamitatilor naturii, impotriva consecintelor accidentelor, din nevoia unor mijloace de existenta in conditiile pierderii sau limitarii capacitatii de munca in urma bolilor sau batranetii.

Istoria asigurarilor in lume

1750 i.e.n. — Codul lui Hammurabi

Aparitia primelor forme de asigurari a avut loc in stransa legatura cu dezvoltarea puterilor maritime. Babilonienii au fost primii care au reglementat statutul asigurarilor in celebrul Cod al lui Hammurabi. Astfel, comerciantii care calatoreau pe apa aveau posibilitatea sa primeasca un imprumut pentru a-si finanta transporturile. Pentru a-si asigura transportul, ei puteau achita o suma aditionala creditorilor, care ii asigura ca, in situatia in care transportul de marfa ar fi fost furat, comerciantii nu mai erau nevoiti sa restituie imprumutul creditorului.

700 i.e.n. – Primele fonduri de asigurari

Tot in stransa legatura cu comertul maritim au fost dezvoltate asigurarile in Rhodos — comerciantii practicau forme de protectie in vederea acoperirii pagubelor produse pe perioada transportului marfurilor. Se prevedea ca pierderile produse prin aruncarea peste bord a unei parti din bunuri pentru a se putea salva restul incarcaturii, sa fie suportate de toti propietarii de marfuri incarcate la bord.

600 i.e.n. – Primele asigurari de viata

Insa asigurarile din Antichitate nu s-au oprit doar la cele impotriva furturilor navale, acestea s-au extins in zona asigurarilor de viata si medicale, intr-o forma asemanatoare asigurarilor din ziua de azi. Primele forme de asigurari medicale si de viata au aparut tot in bazinul mediteranean, in jurul anului 600 i. Hr. Membrii unor comunitati din Grecia Antica si din Roma au initiat fonduri comune, care erau folosite in momentul in care unul dintre membri deceda, cu scopul de a-i sustine familia.

Primele polite individuale de asigurari

Politele individuale de asigurari, in forma actuala, au aparut pentru prima data in secolul al XIV-lea in Genoa, sub forma unor contracte de asigurare, care cuprindeau riscuri variate in cazul transporturilor maritime. Renasterea a reprezentat un moment de dezvoltare a asigurarilor, atat din punct de vedere al complexitatii lor, cat si din punct de vedere al diversificarii sistemelor de asigurari si a tipurilor de polite. Cele mai importante erau cele maritime, incurajate de intensificarea comentului maritim si asigurarile de viata, care erau populare in randul persoanelor de rang inalt.

1666 – Nevoia de siguranta, acasa

Asigurarile de locuinte, sau cel putin nevoia acestora, au aparut ca urmare a izbucnirii unor incendii devastatoare cum ar fi cel din 1683, cand trei patrimi din Londra au ars. Dupa acest eveniment nefericit, economistul englez Nicholas Barbon, a deschis primul birou de asigurari impotriva incediilor Fire Insurance Company( infiintata la Londra in 1696) find astazi recunoscut la nivel global drept fondatorul asigurarilor impotriva incendiilor.

Practica asigurarilor a fost reglementata si promovata de Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, ale carui decizii, inventii si descoperiri stiintifice au influentat istoria omenirii. Franklin, profesor si om politic, a infiintat un birou de asigurari in Philadelphia, sustinand in primul rand asigurarile impotriva incendiilor.

Istoria asigurarilor in Romania

1744 – Este fondata prima societate de asigurari din Romania, Casa de incendiu, la Brasov.

1829 – Odata cu Tratatul de la Adrianopol, comerciantii romani obtin dreptul de a desfasura activitati de comert pe Dunare. Acest lucru a reprezentat o oportunitate considerabila pentru societatile private de asigurari care s-au dezvoltat pe segmentul politelor de asigurare de transport.

Patria reasigurărilor este considerată Germania. Prima companie de reasigurare a fost fondată de Cologne
în anul 1846, apoi a apărut Societatea de reasigurare de la Münhen.

La începutul secolului al XIX-lea în lume existau 30 de societăţi de asigurări, respectiv 14 în Anglia, 5 în
Statele Unite, 3 în Germania, 3 în Danemarca, 2 în Franţa şi câte una în Olanda, Elveţia şi Austro-Ungaria.
În anul 1900 erau în jur de 1272 de societăţi de asigurare, iar în anul 1969 activau în jur de 9700 de case şi
societăţi de asigurare în 71 de ţări. 2676 de societăţi de asigurare activau în domeniul asigurărilor de viaţă,
6036 în domeniul asigurărilor de bunuri, iar 962 de societăţi practicau tot felul de asigurări.

Prima societate de asigurare romaneasca a fost infiintata in 1871 in baza Inaltului Decret Domnesc nr.699 din 13 martie, si anume : “Dacia “

In anul 1907 este infiintata compania AGRICOLA, aceasta este specializata pe asigurarile agricole, fuzionand ulterior, in 1930 cu societatea „Fonciera” –Cluj ,si formandu-se „Agricola – Fonciera”.

1942 – Este anul in care este infiintata prima institutie de stat specializata in reglementarea asigurarilor — Regia Autonoma a Asigurarilor de Stat (R.A.A.S.), aceasta detinea monopolul asigurarilor de bunuri de stat si comunale.

Dupa 1948 toate societatile de asigurari au trecut in proprietatea statului, sub denumirea Sovrom-Asigurare.

In anul 1952 aceasta se transforma in Administratia Asigurarilor de Stat — ADAS, singura societate de asigurari pana in 1990.

Nu este întâmplător că economiile cele mai stabile, în care prosperitatea populaţiei este remarcabilă, se întâlnesc în ţările în care asigurările sunt bine reprezentate în viaţa economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *